Rádi byste obyčejný cukr nahradili při slazení nápojů, pečení nebo vaření něčím jiným? Třeba zdravější variantou nebo verzí, která je vhodná i pro diabetiky? Vyberte si takové sladidlo, které vám bude nejvíce vyhovovat.
- Michaela, redaktorka Heureka.cz
- Doba čtení: 5 minut
Typy sladidel
Stévie
Stévie je jedním z nejznámějších přírodních sladidel, která existují.
Listy neobsahují kalorie
Zlepšuje trávení
Mnohonásobně sladší než cukr
Prodává se v prášku či kapkách nebo tabletkách
Lze si ji vypěstovat doma
Xylitol
Xylitol obsahují švestky, maliny, jahody a další bobulovité ovoce.
Stejně sladký jako obyčejný cukr
Má méně kalorií než cukr
Vhodný pro diabetiky
Neškodí zubům
Podporuje zdravou střevní mikroflóru
Erythritol
Erythritol pochází ze stejné skupiny jako xylitol.
Neobsahuje téměř žádné kalorie
Vhodný pro cukrovkáře
Nekazí zuby
Aspartam
Aspartam je další velmi oblíbené sladidlo umělého původu. Je dvěstěkrát sladší než klasický cukr.
Nemá žádnou pachuť
Vhodný k doslazování nápojů nebo jogurtů
Není u něj znám vliv na zdraví
Nelze ho používat na pečení, neboť při vyšších teplotách ztrácí sladkost
Sukralóza
Sukralóze se také říká splenda. Může být až tisíckrát sladší než cukr.
Neovlivňuje hladinu cukru v krvi
Neobsahuje kalorie
Její vliv na lidské zdraví je stále předmětem spekulací
Dextróza
Dextróza je vlastně hroznový cukr s vysokým glykemickým indexem.
Rychle vstřebatelná
Zdroj krátkodobé energie
Zahání únavu
Dále vybírejte mezi sladidly, která se nejčastěji prodávají ve formě sirupů:
Ne všechna sladidla dokáže naše tělo rychle strávit. Navíc některá způsobují chronické zvýšení glykémie.
Podle čeho vybrat
Forma
Sladidla se prodávají v několika běžně dostupných formách:
- Tabletky - podle potřeby dávkujete po jedné tabletce
- Prášek - nejčastěji se dávkuje po čajových lžičkách
- Sirup - má podobnou konzistenci jako med nebo řidší
Původ
Sladidla rozdělujeme taktéž podle toho, jestli jsou přírodního původu, nebo zda jsou vyrobená uměle:
- Přírodní sladidla - přírodní sladidlo pochází z ovoce či rostlin; obvykle mívají vysokou kalorickou hodnotu; jsou oproti cukru méně sladivá
- Umělá sladidla - vyrábí se umělým procesem; jsou nekalorická; mají mnohem vyšší sladivost; ne všechna jsou pro lidský organismus prospěšná
Přírodní sladidla dále dělíme na cukry a přírodní náhražky cukru. Mezi cukry řadíme laktózu, glukózu, fruktózu a bílý rafinovaný cukr. Přírodními náhražkami cukru jsou glykosidy (stévie) a polysacharidy (xylitol, erythritol, sorbitol) a taktéž med, panela, datlový a agávový sirup.
Umělá sladidla mají podobu:
- Acesulfamu (E950)
- Sacharinu (E954)
- Aspartamu (E951)
- Kyseliny cyklamové (E952)
- Thaumatinu (E957)
Počet tablet
Vyberete-li si sladidlo ve formě tabletek, jistě vás bude zajímat, kolik tabletek jedno balení obsahuje:
Objem
Podle objemu můžete vybírat ta sladidla, která se prodávají v tekuté konzistenci, tedy ve formě sirupu:
Hmotnost
Hmotnost sladidla vás bude zajímat tehdy, dáte-li přednost sladidlu v prášku.
Která sladidla jsou nejméně zdravá?
Některá sladidla, ač na první pohled vypadají hodnotněji a zdravěji než obyčejný cukr, našemu tělu vůbec neprospívají. Která to jsou?
- Sirup z agáve - způsobuje chronické zvýšení glykémie nebo inzulínovou rezistenci
- Sukralóza - náš organismus ji hůře stravuje
- Čekankový sirup - je doslazován právě sukralózou, která sirupu dodává lepší chuť
Nejenže je stévie přírodním sladidlem, které má nízký glykemický index, ale také v sobě ukrývá spoustu vitamínů a minerálů, například vitamín C, draslík, sodík, vápník nebo železo.
Příslušenství
Nejčastější otázky
Výhradně taková, která mají nulový nebo minimální glykemický index. Takovým přírodním sladidlem je například stévie a samozřejmě i umělá sladidla, která jsou primárně pro diabetiky vytvořená.
To určitě není dobrá volba, protože většina sirupů, datlový nevyjímaje, je vysokokalorická a má vyšší glykemický index. Samozřejmě datlový sirup konzumovat můžete i při dietě, ale jen v přiměřeném množství.
Určitě vyzkoušejte rýžový sirup, stévii nebo takzvaný yacon sirup.