Jak vybrat sladidlo?

Některá ze sladidel jsou vhodná i pro ty, kteří trpí cukrovkou.

Rádi byste obyčejný cukr nahradili při slazení nápojů, pečení nebo vaření něčím jiným? Třeba zdravější variantou nebo verzí, která je vhodná i pro diabetiky? Vyberte si takové sladidlo, které vám bude nejvíce vyhovovat.

  • Michaela, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 5 minut

Typy sladidel

Stévie

Stévie je jedním z nejznámějších přírodních sladidel, která existují.

  • Listy neobsahují kalorie

  • Zlepšuje trávení

  • Mnohonásobně sladší než cukr

  • Prodává se v prášku či kapkách nebo tabletkách

  • Lze si ji vypěstovat doma


Xylitol

Xylitol obsahují švestky, maliny, jahody a další bobulovité ovoce.

  • Stejně sladký jako obyčejný cukr

  • Má méně kalorií než cukr

  • Vhodný pro diabetiky

  • Neškodí zubům

  • Podporuje zdravou střevní mikroflóru


Erythritol

Erythritol pochází ze stejné skupiny jako xylitol.

  • Neobsahuje téměř žádné kalorie

  • Vhodný pro cukrovkáře

  • Nekazí zuby


Aspartam

Aspartam je další velmi oblíbené sladidlo umělého původu. Je dvěstěkrát sladší než klasický cukr.

  • Nemá žádnou pachuť

  • Vhodný k doslazování nápojů nebo jogurtů

  • Není u něj znám vliv na zdraví

  • Nelze ho používat na pečení, neboť při vyšších teplotách ztrácí sladkost


Sukralóza

Sukralóze se také říká splenda. Může být až tisíckrát sladší než cukr.

  • Neovlivňuje hladinu cukru v krvi

  • Neobsahuje kalorie

  • Její vliv na lidské zdraví je stále předmětem spekulací


Dextróza

Dextróza je vlastně hroznový cukr s vysokým glykemickým indexem.

  • Rychle vstřebatelná

  • Zdroj krátkodobé energie

  • Zahání únavu

Dále vybírejte mezi sladidly, která se nejčastěji prodávají ve formě sirupů:

Další sladidla

Ne všechna sladidla dokáže naše tělo rychle strávit. Navíc některá způsobují chronické zvýšení glykémie.

Podle čeho vybrat

Forma

Sladidla se prodávají v několika běžně dostupných formách:

  • Tabletky - podle potřeby dávkujete po jedné tabletce
  • Prášek - nejčastěji se dávkuje po čajových lžičkách
  • Sirup - má podobnou konzistenci jako med nebo řidší

Původ

Sladidla rozdělujeme taktéž podle toho, jestli jsou přírodního původu, nebo zda jsou vyrobená uměle:

  • Přírodní sladidla - přírodní sladidlo pochází z ovoce či rostlin; obvykle mívají vysokou kalorickou hodnotu; jsou oproti cukru méně sladivá
  • Umělá sladidla - vyrábí se umělým procesem; jsou nekalorická; mají mnohem vyšší sladivost; ne všechna jsou pro lidský organismus prospěšná

Přírodní sladidla dále dělíme na cukry a přírodní náhražky cukru. Mezi cukry řadíme laktózu, glukózu, fruktózu a bílý rafinovaný cukr. Přírodními náhražkami cukru jsou glykosidy (stévie) a polysacharidy (xylitol, erythritol, sorbitol) a taktéž med, panela, datlový a agávový sirup.

Umělá sladidla mají podobu:

  • Acesulfamu (E950)
  • Sacharinu (E954)
  • Aspartamu (E951)
  • Kyseliny cyklamové (E952)
  • Thaumatinu (E957)

Počet tablet

Vyberete-li si sladidlo ve formě tabletek, jistě vás bude zajímat, kolik tabletek jedno balení obsahuje:

Objem

Podle objemu můžete vybírat ta sladidla, která se prodávají v tekuté konzistenci, tedy ve formě sirupu:

I domácí limonády se dají sladit zdravěji než bílým nebo třtinovým cukrem.

Hmotnost

Hmotnost sladidla vás bude zajímat tehdy, dáte-li přednost sladidlu v prášku.

Která sladidla jsou nejméně zdravá?

Některá sladidla, ač na první pohled vypadají hodnotněji a zdravěji než obyčejný cukr, našemu tělu vůbec neprospívají. Která to jsou?

  • Sirup z agáve - způsobuje chronické zvýšení glykémie nebo inzulínovou rezistenci
  • Sukralóza - náš organismus ji hůře stravuje
  • Čekankový sirup - je doslazován právě sukralózou, která sirupu dodává lepší chuť

Nejenže je stévie přírodním sladidlem, které má nízký glykemický index, ale také v sobě ukrývá spoustu vitamínů a minerálů, například vitamín C, draslík, sodík, vápník nebo železo.

Příslušenství

Bezlepkové potraviny

Cereálie a müsli

Foto doplňky a příslušenství

Džemy, medy, čokokrémy

Mouky

Cukr

Přísady na pečení

Nejčastější otázky

Jaká sladidla jsou vhodná pro diabetiky?

Výhradně taková, která mají nulový nebo minimální glykemický index. Takovým přírodním sladidlem je například stévie a samozřejmě i umělá sladidla, která jsou primárně pro diabetiky vytvořená.

Mohu používat datlový sirup místo klasického cukru při redukční dietě?

To určitě není dobrá volba, protože většina sirupů, datlový nevyjímaje, je vysokokalorická a má vyšší glykemický index. Samozřejmě datlový sirup konzumovat můžete i při dietě, ale jen v přiměřeném množství.

Jaké sladidlo se nejvíce hodí na pečení?

Určitě vyzkoušejte rýžový sirup, stévii nebo takzvaný yacon sirup.